Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BKV-munkaruhabotrány

2016.06.29

Fordulattal zárul a BKV-ruhabotrány: miután azt a közlekedési cég belső vizsgálata is megállapította, a gyártó elismerte a hibát, és ingyen kicseréli a nem megfelelő minőségű ruhadarabokat.

 

Silány darabok 1,5 milliárdért

Bebizonyosodott, hogy a tavaly leszállítani kezdett új BKV-s formaruhák egy része nem felel meg az előírt minőségi kritériumoknak, ezért most a fővárosi közlekedési cég több ezer dolgozójának ingyen kicserélik a már átadott, de a vállaltnál silányabb minőségű ingeket - tudta meg az Origo.

 

Tavaly decemberben derült ki, hogy

valami nem stimmel a 1,58 milliárd forintért megrendelt, egyedi gyártású női és férfi felsőruházati termékekkel,

amelyeket az állami tulajdonú - többségében megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató - Kézmű Nonprofit Kft. szállít a BKV-nak.

 

Az új ruhákra érkezett dolgozói panaszokat megelégelve ugyanis októberben a BKV egyik érdekképviselete, a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete független szakértői vizsgálatot kért. A vizsgálattal megbízott TÜV minőségellenőrző cég jelentése lesújtó volt.

 

A laboratórium jelentős eltéréseket talált az ingek, nadrágok és kabátok bevarrt címkéjén feltüntetett anyagösszetétel és a ruhadarabok valódi összetétele között.

 

Az érdekképviselet Facebook-oldalára feltöltött vizsgálati eredmény szerint nemcsak a ruhák anyaga nem felelt meg a címkéjükön feltüntetettnek, de alig szellőznek, ráadásul - műszálas anyaguk miatt - hajlamosak az elektromos kisülésre is.

 

Leállították a ruhák átvételét

Mint arról az Origo beszámolt, a szakértői jelentés ismeretében december 14-től a BKV leállította a formaruhák átvételét a beszállítótól - erről a közlekedési cég munkáltatói és munkavállalói oldalát is tömörítő állandó munkaruha-bizottság döntött.

 

A BKV akkor az Origóval azt közölte, hogy a formaruhákra vonatkozó ÉMI-TÜV szakértői vélemény alapján belső vizsgálatot is indított. Ha a formaruhák nem felelnek meg a szerződésben előírtaknak, a társaság

élni fog minden olyan szankcióval, melyre a megkötött szerződés lehetőséget ad".

 

Semmi baj, a címke rossz

Az átvétel leállításának hírére a BKV formaruháit gyártó cég visszautasította "a társaságot rossz színben feltüntető állításokat", és jelezte: a felmerült aggályok alaptalanok, mert

termékeik megfelelnek mind a tenderkiírásnak, mind pedig a minőségre vonatkozó előírásoknak.

 

Való igaz, hogy a gyártás első szériájában téves címke került a kabátokba, de amint erre fény derült, a hibát azonnal javítottuk"

- közölte akkor az Origóval a Kézmű Nonprofit Kft., amely kitartott amellett, hogy a ruhák anyagösszetétele amúgy megfelel a tenderkiírásának. Közölték azt is, hogy a formaruha-kiszolgálással a BKV-dolgozók több mint 90 százaléka elégedett, így "alapvetően hangulatkeltésről van szó".

 

A nadrágra is volt magyarázat

A Kézmű Kft. emlékeztetett arra, hogy termékeik "komoly referenciával rendelkező, neves gyártók alapanyagaiból készülnek". Állításuk szerint a nadrág szövetéhez például az elérhető legmagasabb minőségű Lycra T400-s DuPont szabadalom alapján készült elasztán alapanyagot használják, ami "formatartást és magas komfortérzetet" eredményez.

 

Mivel ez kétkomponensű polimer, a szakértő által alkalmazott hagyományos laboratóriumi vizsgálattal nem határozható meg az elasztántartalom - reagáltak a szakszervezet által rendelt vizsgálat megállapítására, miszerint

a nadrág alapanyagában egyáltalán nem tapasztalható elasztán".

 

A Kézmű Kft. reagált az ÉMI-TÜV vizsgálat azon megállapítására is, miszerint a nadrág anyaga "nem engedi a bőrt szellőzni". A gyártó szerint

ebből az alapanyagból készül többek között az olasz rendőrség ruházata is,

akik mediterrán éghajlaton is gond nélkül használják a ruhákat".

 

Egy nyitott kérdés: az ing

Az ingekre vonatkozó aggályokat azonban decemberben nem tudta eloszlatni a szállító. Később, amikor januárban érdeklődtünk a cégnél, Becker György vezérigazgató - megerősítve, hogy a BKV nem vesz át egyelőre konfekciót - jelezte, hogy a BKV- s vizsgálat szakértő bevonásával zajlik, így

lesz bizonyosságunk, hogy a gyártó az általunk megrendelt alapanyagokat szállította-e be."

 

Időközben az Origo arról értesült, hogy a leszállított ingek esetében a decemberben sokat idézett TÜV-anyag alapján mért összetételadatok nemcsak a címkén feltüntetetteknek nem feleltek meg, hanem a szerződésben vállaltaknak sem.

 

Az ingnél ugyanis a pamutarány 58,6 százalék volt a szerződésben vállalt 75-85 százalékkal szemben, míg a poliészter 41,4 volt a vállalt 25-35 százalékkal szemben.

 

Kiderült, tényleg gond van

Időközben lezárult a BKV belső vizsgálata, és ez megerősítette, hogy az ingek egy része valóban nem volt megfelelő minőségű. A BKV az Origo kérdésére közölte, hogy az ingeket és a blúzokat egy akkreditált, összetétel-vizsgálatokat végző laboratóriumban bevizsgáltatták.

 

Ebből kiderült, "a formaruhák nagyrészt megfelelnek a műszaki leírásban foglaltaknak, ám a gyártás, illetve kiszolgálás kezdetén a szerződésben rögzített műszaki paraméterektől eltérő szálösszetételű alapanyagból történt az ingek és blúzok egy részének legyártása."

 

A BKV szerint végül a Kézmű Kft. vállalta, hogy minden érintett munkavállaló részére annyi darab új inget, illetve blúzt biztosít, amennyit az eltérő alapanyag-összetételű termékekből kiadott nekik.

 

3200 inget cserélnek ki

Ezt megerősítve a Kézmű Kft. vezérigazgatója, Becker György az Origo kérdésére közölte: "megállapodtunk a BKV-val, miután kiderült, hogy a ruhadarabok egy részénél - a teljes mennyiség kevesebb mint 10 százalékánál - valóban hibás összetételű alapanyagot használtak a gyártásnál.

 

Vállalták, hogy ingyen, a szerződésben foglalt jótállási kötelezettségnek megfelelően újra legyártják a BKV-nak a hibás szállítmányt, mintegy 3200 inget. Az is kiderült, hogy

nem a mi hibánkból történt ez, nem is a beszállítónk hibájából, hanem az ingek alapanyagát gyártó külföldi cég küldött más kelmét,

az adatlapon feltüntetett adatoktól eltérő összetételűt" - magyarázta Becker.

 

Ez a cégvezető szerint a beszállítót és a Kézmű Kft.-t is meglepte, de az alapanyaggyártó elismerte a hibát, így az újragyártás költségét is ő állja.

A hibás teljesítés csak az első, 2015 tavaszán szállított szériára vonatkozik, azóta minőségi kifogás nem érkezett - tette hozzá.

 

Tanulva az esetből, a Kézmű azóta minden szállítmány alapanyagot ellenőriz és bevizsgál, valamint megszigorították a minőségbiztosítási rendszerüket is - közölte a cégvezető. A Kézmű nyerte egyébként - konzorciumban - a MÁV Zrt. egyenruhatenderét is, de ott nem érkezett kifogás.

 

1980, 2009, 2012, 2015

Az utóbbi évtizedben a mostani a harmadik ruhacsere a közösségi közlekedésben dolgozóknál, előtte viszont utoljára a nyolcvanas évek elején történt arculatváltás a formaruháknál. A 2009-es újításkor a 7700 dolgozó részére a Makány Márta által tervezett ruhákat az EMEF (Első Magyar Egyen- és Formaruha Divatáru Gyártó Kereskedelmi Holding) Zrt. gyártotta le.

 

A ma már felszámolás alatt álló, a jelenlegi Mazsihisz-elnök, Heisler András résztulajdonában álló EMEF Zrt. a dolgozói panaszok nyomán akkor elismerte, hogy hibázott a gyártásnál, és

vállalta, hogy a nem megfelelő minőségű ruhákat újra legyártják.

Akkor is kiderült, hogy nem olyan anyagból készült az öltözék, mint a szerződésben állt,a cipzárak rozsdásodtak, a textil pedig mosás után összement.

 

Három évvel később, 2012-ben már csak a BKV-tól az újonnan létrehozott Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-hez kerülő, illetve ott dolgozó alkalmazottak kaptak új ruhát: a jegyellenőrök, pénztárosok, forgalomirányításban dolgozók. A BKK-sok új ruháját a "Gombold újra! Divat a magyar" pályázat fiatal iparművész különdíjasa tervezte.

 

Egy elégedetlenkedő hozzászóló szavai, a témával kapcsolatban:

 

"A jogtalanság és törvénytelenség korlátlan úr az egész országban. Mi van a többi munkaruhával? Olyan áron írják a dolgozóra az ócska rongyot, ahogyan azt a munkáltató akarja. Ki figyel oda? Mindent lopnak a munkáltatók.D! Ha a munkaruha BKV feliratos az reklámhordozós. A munkáltató a feliratos munkaruha után köteles a dolgozónak térítést fizetni mert reklámozza a BKV-t.D! B változat. Vagy egyszerűen a kiadott feliratos munkaruhát a dolgozó nem köteles felvenni. Mert a reklámfeliratért nem kap semmi térítést. Ez nem D! Ez a jogi helyzet. Átmeneti megoldásnak, olyan ruhában megy dolizni amihez kedve van. D!

-De a munkáltató köteles ruhapénzt fizetni,ha előírja,hogy nem vezetheti a buszt fürdőruhában,vagy bőrtangában, esetleg köténykében."

 

forrás: www.origo.hu